Stribedyrkning, hvad er det?
Stribedyrkning er en dyrkningsform, hvor forskellige afgrøder står i smalle striber på 3–12 meters brede ved siden af hinanden, i stedet for at hver mark har en type afgrøde.
Hvorfor stribedyrkning:
Tidligere forsøg har vist, at stribedyrkning giver:
- øget jordfrugtbarhed
- øget biodiversitet både under- og over jorden
- lavere skadedyrs- og sygdomstryk
- bedre næringsstofudnyttelse
- bedre udbyttestabilitet
- større arbejdsglæde for landmanden og øget landskabsværdi.
Eleverne på Bygholm Landbrugsskole skal stifte bekendtskab med miljø- og klimavenlig markbrug og få inspiration til at tænke og, handle alternativt og innovativt i forhold til fremtidens landbrug, når vi også skal tage hensyn til klimabelastning, øget biodiversitet, lokalproducerede råvarer, egen produktion af proteinafgrøder.
Hvad har andre skrevet om stribedyrkning?
Der findes andre forsøg og afprøvninger af stribedyrkning. Her finder du links til nogle af de andre organisationer, der afprøver eller forsker i stribedyrkning:
- https://icoel.dk/planteavl/dyrkning-i-striber-har-mange-potentialer/Innovationscenter for Økologi
- Strip Crop (ICROFS)
- https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1365–2664.14161(Tysk forskning)
- Stribedyrkning — Wageningen Universitet (Hollandsk forskning)
- Strip Crop — Wageningen Universitet — Weblog om resultateter (engelsk)
- https://www.wur.nl/en/show-longread/sustainable-and-yet-highly-productive-agriculture.htm Hollandske forskingsresultater
- https://www.diverimpacts.net/field-experiments/field-experiment-9-strengths-and-weaknesses-of-strip-cropping-in-organically-manged-vegetable-cropping-systems-italy.html (italienske forsøg med hestebønne og tomater/zucchini)